AKTUELNO

Americi i njenim saveznicima biće potrebno samo 24 sata da pripreme svoju grupu raketnih napada na Siriju, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

Saopštenje dolazi usred upozorenja o mogućem lažnom hemijskom napadu.

Koalicija udarnih grupa ima oko 70 dostavnih vozila raspoređenih na Bliskom istoku, rekla je portparol ministarstva Marija Zaharova na konferenciji za novinare u četvrtak. Arsenal obuhvata skoro 380 krstarećih raketa i razarajuće rakete "Karni" i "Ross" u regiji, od kojih svaka nosi 28 Tomahavk krstarećih raketa.

Sirijsko Ratno vazduhoplovstvo je stavljeno u stanje pune borbene gotovosti, javila je televizija "Masdar njuz", pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema rečima vojnika sa avio-baze Mezeh, proglašen je viši nivo borbene gotovosti zbog saopštenja da SAD pripremaju bombardovanje Damaska.

Nešto ranije je rusko Ministarstvo saopštilo da tu provokaciju pripremaju teroristi iz grupacije Hajat Tarir aš Šam, kao i da bi potencijalno mesto napada mogao biti grad Džisr eš Šugur.

Navodni hemijski napad bi mogao da posluži SAD i Francuskoj kao izgovor da bombarduju sirijske državne objekte. U tu svrhu je pre nekoliko dana u Persijski zaliv uplovio američki razarač "Salivans" sa 56 krstarećih raketa, dok je u avio-bazu Udejd u Kataru prebačen strateški bombarder B-1B sa 24 krstareće rakete "vazduh-zemlja" AGM-158 JASSM.

Uskoro opširnije...

#Amerika

#Napad

#Sirija

'